Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Διονύσιος Φιλόσοφος ή «σκυλόσοφος»;

 Στο πλαίσιο των δράσεων Ενεργού Πολιτειότητας το 1ο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Σχολείων Π.Ε. Ιωαννίνων απέστειλε ανοικτή επιστολή προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ζητώντας να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να αποδοθεί ο σωστός χαρακτηρισμός στον εθνομάρτυρα Διονύσιο.

Η επιστολή έχει ως εξής:


Ανοιχτή Επιστολή προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

 

Ιωάννινα, 17 / 5 / 2024

 

 Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι Ηπείρου,

Στο πλαίσιο του προγράμματος Τοπικής Ιστορίας: «Ιωάννινα – γνωρίζω τα μνημεία της πόλης μου!», 7 Δημοτικά Σχολεία των Ιωαννίνων, 9 τμήματα Στ΄ τάξης, 17 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων και περισσότεροι από 160 μαθητές και μαθήτριες,

απαρτίζουμε το «1ο Θεματικό Δίκτυο Σχολείων Π.Ε. Ιωαννίνων» και ξεκινήσαμε ένα υπέροχο ταξίδι για να γνωρίσουμε τα μνημεία της πόλης μας, με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Κοινωνικών Επιστημών και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο ταξίδι μας αυτό, «για να γνωρίσουμε την πόλη μας», μας περίμενε μια μεγάλη έκπληξη!

Την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, επισκεφτήκαμε το νησί της Παμβώτιδας και διαπιστώσαμε πως το καραβάκι που θα μας μετέφερε έφερε το όνομα: «Δ. Σκυλόσοφος» ΝΠ 124.

Επειδή:

1.       Στο μάθημα της Ιστορίας, φέτος, μάθαμε πως: «το 1600 ο Μητροπολίτης Λαρίσης Διονύσιος, γνωστός ως Φιλόσοφος, ξεσήκωσε τους υπόδουλους Έλληνες στην ορεινή Θεσσαλία. Το κίνημά του όμως απέτυχε και ο ίδιος διέφυγε στη Ρώμη και έπειτα στην Ισπανία ζητώντας ενισχύσεις. Εννέα χρόνια αργότερα επέστρεψε στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, παροτρύνοντας τους κατοίκους της Θεσπρωτίας να εξεγερθούν. Ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος, ο οποίος αποκαλούνταν ειρωνικά από τους εχθρούς του «Σκυλόσοφος», τον Σεπτέμβριο του 1611 βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους. [βιβλίο Ιστορίας Στ΄ τάξης Δημοτικού, κεφ. Β΄, ενότητα 9, σελ. 62-65, τα προεπαναστατικά κινήματα]

2.       Στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, το οποίο επισκεφτήκαμε στις 20 Φεβρουαρίου 2024, είδαμε πως ο Διονύσιος αποκαλούνταν με το προσωνύμιο: «Διονύσιος ο Φιλόσοφος» λόγω και των εξαιρετικών σπουδών του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μάλιστα στην ηλεκτρονική σελίδα του Μουσείου διαβάσαμε την παρότρυνση του δημιουργού: «Σας παρακαλώ, θυμηθείτε τον ως Διονύσιο Φιλόσοφο και όχι με το βρωμερό του … “υποκοριστικό”.»

3.       Το μνημείο στη ΒΑ πλευρά του κάστρου, που επισκεφτήκαμε πριν λίγους μήνες στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, τόσο η μνημονική πλάκα στην είσοδο της σπηλιάς όπου συνελήφθη και εγδάρη ζωντανός ο Διονύσιος στην προσπάθειά του να απελευθερώσει τα Γιάννενα, τα οποία έμειναν σκλαβωμένα για ακόμα 3 αιώνες, όσο και η προτομή του που ατενίζει τη λίμνη Παμβώτιδα στα ριζά του βράχου του κάστρου, φέρουν την ονομασία: «Διονύσιος Φιλόσοφος».

4.       Ο δήμος Ιωαννιτών έδωσε στον παραλίμνιο δρόμο, γύρω από το κάστρο, το όνομά του: «οδός Διονυσίου Φιλοσόφου», ονομασία την οποία χρησιμοποιεί και η Google στους χάρτες της.

 Παρακαλούμε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή στον Εθνομάρτυρα Διονύσιο καθώς και το προσωνύμιο που του αρμόζει: «Διονύσιος ο Φιλόσοφος», κι όχι ο περιπαιχτικός χαρακτηρισμός και το παρωνύμιο «Σκυλόσοφος», που δυστυχώς υιοθετείται ακόμη και σήμερα, προσβάλλοντας την Ιστορία και τους Ήρωες του τόπου μας.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων:

16ου, 21ου, 24ου, 26ου, Κουτσελιού, Πεδινής και Σταυρακίου,

οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα  και

η Συντονίστρια του Δικτύου

Παρασκευή Νταλαούτη

Διευθύντρια του Δ.Σ. Σταυρακίου