Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Περιδιαβαίνοντας το κέντρο της πόλης


- Ιωάννα, Αλέξανδρε, θέλετε να συνεχίσουμε την περιήγησή μας «στο μπαλκόνι της
πόλης»;

- Μαμά, τι ακριβώς εννοείς;

- Ελάτε να δείτε τη θέα από τα Λιθαρίτσια, παιδιά, και θα συμφωνήσετε μαζί μου!

- Ας πάμε λοιπόν!

- Όμως στη διαδρομή μας στο πάρκο θα μας συντροφεύσουν και θα μας ξεναγήσουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με την «ακουστική τους γλυπτοθήκη».

Ας συνδεθούμε με το κινητό μας στην εφαρμογή κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο:


https://diazoma.gr/deltia-typou/prasines-politistikes-diadromes-2022-apo-tin-eforeia-arxaiotiton-ioanninon/


Τα Λιθαρίτσια όπως ήταν κάποτε.



Εργασίες:

1η: Τα Λιθαρίτσια δεν είχαν τη μορφή που έχουν σήμερα. Ποια ήταν η χρήση τους στην περίοδο της Τουρκοκρατίας;

2η: Στο πάρκο υπάρχει ένα άγαλμα αφιερωμένο στην ΕΙΡΗΝΗ. Ποιο είναι το μήνυμα προς όλους μας που βρίσκεται στη βάση του;

3η: Ποιο μουσείο υπάρχει στη βόρεια πλευρά του πάρκου;


Εκεί, εκτός των πολλών και σπάνιων εκθεμάτων, μπορείτε να βρείτε και δύο ξεχωριστά εκθέματα:
τα «χρηστήρια ελάσματα», τα μολύβδινα ελάσματα από το μαντείο της Δωδώνης που εντάχθηκαν στον Κατάλογο της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» και
μια πρωτότυπη άυλη χαρτογραφική προβολή διάρκειας 6 λεπτών, με τίτλο «Σμιλεύοντας τον χρόνο» που «ζωντανεύει» στη μία όψη ρωμαϊκής σαρκοφάγου του 2ου αι. μια ανάγλυφη σκηνή με κεντρικά πρόσωπα από την Ιλιάδα («Λύτρα του Έκτορα»).


- Μετά τα Λιθαρίτσια, παιδιά, θα συνεχίσουμε και θα επισκεφτούμε τη Μητρόπολη των Ιωαννίνων που βρίσκεται πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Κατεβαίνοντας τις σκάλες θα τη συναντήσουμε αφού περάσουμε την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών που είναι στα αριστερά μας.



Εργασίες:

4η: Σε ποιον άγιο είναι αφιερωμένος ο Μητροπολιτικός ναός της πόλης; Πότε χτίστηκε; Πότε εορτάζει;

5η: Ακριβώς δίπλα βρίσκεται ο τάφος του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου. Πότε και με ποιον τρόπο μαρτύρησε ο άγιος Γεώργιος; Γιατί χαρακτηρίζεται ως νεομάρτυρας; Πότε εορτάζει;


Δοξολογία στη Μητρόπολη μετά την Απελευθέρωση της πόλης.



- Παιδιά, κουραστήκατε ή θέλετε να πάμε ως το Δημαρχείο της πόλης; Θα ανέβουμε τον κεντρικό δρόμο, την οδό Αβέρωφ, και θα το συναντήσουμε πολύ σύντομα.

- Ναι, να πάμε. Θα έχει ενδιαφέρον να περπατάμε ανάμεσα σε τόσο κόσμο.

- Όμως θα κάνουμε πρώτα μια στάση σε ένα νεότερο μνημείο που, παρόλο που είναι σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης, σπάνια κάποιος σταματά να το θαυμάσει.


Πρόκειται για το υπέροχο γλυπτό του ζωγράφου και γλύπτη Πάρι Πρέκα που κοσμεί την πρόσοψη της Τράπεζας της Ελλάδας.

Το μνημειακό αυτό έργο έχει τίτλο: «Πύρρος και Δωδώνη» και δημιουργήθηκε το 1966. Στο έργο απεικονίζεται η σκηνή κατά την οποία ο Πύρρος ζητά χρησμό από το Μαντείο της Δωδώνης για τις πολεμικές του επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη σύνθεση: στο κέντρο ο βασιλιάς της Ηπείρου, Πύρρος, σε τέθριππο, περιβάλλεται από πολεμιστές του. Στην πάνω αριστερή γωνία τρεις γυναικείες μορφές κρατούν μαρμάρινη πλάκα. Στα δεξιά κυριαρχεί η δρυς, το ιερό δέντρο της Δωδώνης. Στο φύλλωμά της διακρίνεται το περιστέρι μέσω του οποίου δόθηκε ο χρησμός, ενώ η ιέρεια ερμηνεύει το θρόισμα των φύλλων. Τη σκηνή στα δεξιά πλαισιώνουν 12 ακόμα μορφές (τέσσερις ιέρειες επάνω και οκτώ πολεμιστές κάτω). Το ανάγλυφο έργο με διαστάσεις 4,20μ. x 9μ.αποτελείται από 82 πλάκες λευκού μαρμάρου, ενώ η διαφοροποίηση μορφών και φόντου έγινε με την τεχνική της εγκαυστικής.




- Ας περάσουμε τον κεντρικό δρόμο απέναντι, εκεί που κάποτε βρίσκονταν το ρολόι της κάτω πλατείας.

Μπροστά μας είναι το κτίριο του Δημαρχείου. Κτίστηκε το 1928 από την Εθνική Τράπεζα, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζουμπουλίδη σε ρυθμό «μεταβυζαντινό», πάνω στα θεμέλια του οθωμανικού Διοικητηρίου που καταστράφηκε, μάλλον από εμπρησμό, το 1926.

Από το 1930 έως το 1950, λειτούργησε ως υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το 1960 το ισόγειο παραχωρήθηκε για τη στέγαση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης και ο όροφος για τη φιλοξενία της βασιλικής οικογένειας, όταν επισκέπτονταν τα Γιάννενα. Αργότερα, ο όροφος αποδόθηκε στο Δήμο Ιωαννιτών και μετά τη μετεγκατάσταση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, το ισόγειο χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το κτίριο, που βρίσκεται στην πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου (πρώην πλατεία Ελευθερίας ή κάτω πλατεία), παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τη δομή σε ό,τι αφορά την κάτοψη και τις επιμέρους όψεις αλλά και ως προς τις προσεγμένες λεπτομέρειες και την ποιότητα των υλικών κατασκευής.

Είναι τριώροφο με προεξέχουσα, τονισμένη είσοδο με βυζαντινούς κίονες. Επιπλέον, το ισόγειο διαθέτει κιγκλιδώματα γιαννιώτικης τεχνοτροπίας από συμπαγή σφυρήλατο σίδηρο. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου συγκαταλέγεται η περίτεχνη μετόπη, η οποία διακοσμείται με εφυαλωμένα πλακίδια πορσελάνης με φυτικά θέματα και ζωηρά χρώματα, τοξοστοιχίες από κεραμικούς πλίνθους και μαρμάρινους βυζαντινούς κίονες.

 
Το Δημαρχείο της πόλης μας.



Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κτίριο της VIII Μεραρχίας απέναντι από το Δημαρχείο.

Το κτίριο της Μεραρχίας, που ονομάζονταν «Κονάκι», χτίστηκε από τον Ρασήμ Πασά, ο οποίος ίδρυσε και τον δήμο των Ιωαννιτών το 1871.
Ο Ρασήμ θεμελίωσε την Μεραρχία το 1879 στη θέση που βρισκόταν άλλοτε το ανάκτορο του Μουχτάρ, γιου του Αλή πασά. Στο κτίριο αυτό, τη νύχτα της 20ης Φεβρουαρίου του 1913, πάρθηκε η απόφαση από τον Εσάτ πασά για την παράδοση της πόλης στον ελληνικό στρατό.

Το κτίσμα είναι τριώροφο με προεξέχουσες ακμές. Τα μορφολογικά στοιχεία των όψεων, όπως τα ανοίγματα, είναι συμμετρικά. Αυτό δημιουργεί ένα αρμονικό αποτέλεσμα στην όψη του κτίσματος. Είναι οθωμανικό κτήριο με κυρίαρχο στοιχείο τη διπλή τοξωτή εξωτερική του κλίμακα που συναντά κανείς σε αρκετά αρχοντόσπιτα των Ιωαννίνων, βυζαντινής καταγωγής.