Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Περίπατος στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης με προορισμό το Μουσείο Αργυροτεχνίας

Η σημερινή μας διαδρομή ξεκίνησε από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη. Διασχίσαμε την οδό Νικολάκη Εφέντη, μιλήσαμε για το Καμπέρειο Πνευματικό Κέντρο, επισκεφτήκαμε το Αρχοντικό Πυρσινέλλα, περάσαμε από το Καπλάνειο Μέγαρο, το Παπαζόγλειο (πρώην υφαντική σχολή), διασχίσαμε την οδό Λόρδου Βύρωνα, μιλήσαμε για τα Μπιζεστένια και για το Μπαϊρακλί τζαμί (το τζαμί της αγοράς), είδαμε τα εργαστήρια λαϊκής τέχνης στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου, μιλήσαμε για τις στοές και τα χάνια της οδού Ανεξαρτησίας, είδαμε τον τόπο μαρτυρίου του Νεομάρτυρα Γεωργίου (προστάτη των Ιωαννίνων), μιλήσαμε για το Κουρμανιό και την τείχιση της πόλης από τον Αλή πασά καθώς και τον τρόπο που χτίστηκε το κάστρο όπως και για την τάφρο που το περιέβαλε. Πριν μπούμε στην κεντρική είσοδο του κάστρου σταθήκαμε στο προσκυνητάρι του Αη Γιώργη, παρατηρήσαμε τα ανάγλυφα της πύλης και μιλήσαμε για τον πύργο του ρολογιού και την ιστορία του.

Μπαίνοντας στο κάστρο σταθήκαμε στον πύργο του Θωμά, διαβήκαμε τα σοκάκια της καστροπολιτείας, περάσαμε από την εβραϊκή συναγωγή, συναντήσαμε το Σουφαρί σαράι, είδαμε τα οθωμανικά λουτρά που ανακαινίζονται, μιλήσαμε για την οθωμανική βιβλιοθήκη και τον μεντρεσέ που βρίσκονται στη σκιά του Ασλάν τζαμιού (Δημοτικό Μουσείο) και συνεχίσαμε μέχρι την είσοδο της ακρόπολης του Ιτς Καλέ. Εκεί αναφερθήκαμε στα μνημεία που υπάρχουν στη ΝΑ Ακρόπολη, πριν καταλήξουμε στο μουσείο Αργυροτεχνίας που ήταν και ο τελικός προορισμός μας, αφού συμμετείχαμε στο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ το οποίο διοργάνωσε το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τίτλο: «Μαζί»!

Εκεί παρουσιάσαμε ένα μουσικο-θεατρικό δρώμενο όπου ο μικρός Πρίγκιπας συναντά την Αλεπού και μαθαίνει το μεγάλο της μυστικό! Ποιο είναι το μυστικό αυτό; Μα το ότι: «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά! Τα μάτια δεν μπορούν να δουν την ουσία της ζωής, που είναι το ΜΑΖΙ μέσα από την αγνή και άδολη φιλία»

Την όμορφη σημερινή διαδρομή συμπλήρωσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη που μας περίμενε στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα. Εκεί συναντήσαμε τον πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ι. με τον οποίο είχαμε μια θερμή συνομιλία για τις δράσεις του δημοτικού μας θεάτρου και τον ρόλο του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Επίσης ο καθηγητής του ΠΤΔΕ και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης, μας μίλησε για τη μετάβασή μας στο γυμνάσιο και μας έδωσε πολύ χρήσιμες συμβουλές.

Κουραστική ημέρα, αλλά πολύ πλούσια σε εικόνες, γνώσεις και εμπειρίες!